de BUUVPRAKTIJK

DBP logo

 

 

 

Filmpje: https://youtu.be/jzWKM1n0_WQ

 

scannen0017

 

flyer buuv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 maart realisatie 2 Lusthof Crates in de Oostmaasstraat

 

Like us on facebook.com/buuvpraktijk

Het concept

Hoe kunnen wij als bewoners bijdragen aan betere sociale contacten, vergroening, veiligheid en sfeer in onze buurt? Die vraag is het uitgangspunt geweest voor het voorliggende project ‘Crate dates in het Lusthofkwartier’, gericht op het introduceren van informele, stijlvolle ontmoetingsplekken. Openbare en met groen omlijste ‘huiskamers’ waar buren met elkaar prettig kunnen verblijven zonder verplichtingen, maar wel met een verantwoordelijkheidsgevoel voor het verzorgen en het onderhouden van de plek. De Lusthof crates zijn een laagdrempelige manier voor buurtbewoners en ondernemers om elkaar te treffen. Tegelijkertijd verlevendigen, vergroenen en verfraaien ze het straatbeeld en de wijk. Zorgvuldig geselecteerde beplanting maakt een wezenlijk en integraal onderdeel uit van het concept ‘Lusthof crate’ waarvan de basis ligt in de #crateseries van ontwerper Guido Marsille (buro Marsille). De Lusthof crate is niet zo maar een bank die anoniem in de openbare ruimte staat. Voorwaarde voor realisatie van een Lusthof crate is dat de omringende bewoners de Lusthof crate regelmatig programmeren met kleinschalige ‘crate date events’ in de straat. Dat alles bij elkaar maakt het verschil tussen een gewoon ‘gemeentebankje’ en een Lusthof crate. Van doorslaggevend belang is dat buurtbewoners zelf initiatief nemen en een Lusthof crate toe-eigenen. Wij, De Buuvpraktijk, i.s.m. ontwerper Guido Marsille (Buro Marsille) zorgen voor kwaliteitsbewaking van het proces en voor een hoogwaardig totaalontwerp als eindresultaat.

Iedere Lusthof crate zal uniek zijn, op maat gemaakt volgens de specifieke wensen van de buurtbewoners en de maximale mogelijkheden van de plek. Om de herkenbaarheid van de wijk te versterken, is bewust gekozen voor eenzelfde uitstraling, uitvoering in hetzelfde materiaal en vergelijkbare beplanting, van Lusthof crate #S tot #XL. Bij oplevernig van iedere Lusthof crate is een ‘crate date’ event ook als wezenlijk onderdeel van dit project opgenomen. Dat is het moment waarop in de straat en in de wijk nieuwe contacten gelegd worden en buurtbewoners hun straat extra onder de aandacht kunnen brengen.

 

De Buuvpraktijk

De Buuvpraktijk is een initiatief van twee sociaalondernemende buurtbewoners, Femke Bertram en Astrid Aarsen en is ontstaan vanuit de behoefte op informele, cultuurminnende en interactieve wijze de directe omgeving groener,socialer (dus veiliger) en mooier te maken. Veel buurtbewoners willen zich inzetten voor de straat en/of de buurt, maar vinden het lastig om de stap naar een concreet project te zetten. Dat is waar De Buuvpraktijk mensen over een drempel helpt. Niet louter door ideeën aan te dragen, maar vooral door te doen en te laten zien wat er mogelijk is. Een directe manier om anderen in de buurt te inspireren en te enthousiasmeren en als een sneeuwbaleffect over de wijk uit te laten rollen. De Buuvpraktijk initieert projecten en zorgt voor eindresultaat. Uiteindelijk zijn het de buurtbewoners zelf die het project met hun wensen inhoud geven en verder brengen.

Zie ook: www.facebook.com/buuvpraktijk en twitter @buuvpraktijk.

20140910_115227

Proefopstelling Adamshofstraat

Vanuit de gedachte ‘Verbeter de buurt, begin bij jezelf’ ontstond het idee voor een proefopstelling in de Adamshofstraat nrs 82-84. Dat er behoefte is in de wijk aan dergelijke plekken blijkt uit de vele positieve reacties die we dagelijks ontvangen van zowel buurtbewoners, ondernemers, voorbijgangers en gemeenteambtenaren ‘Crate dates in het Lusthofkwartier’. De proefopstelling maakt onderdeel uit van dit project. Op 26 oktober jl. is door De Buuvpraktijk ook proefgedraaid met een crate date event; een nazomerfuif, inclusief bbq mede gesponsord door winkeliers uit de Lusthofstraat en voorleesacties van o.a. schrijfster en buurtbewoner Sanneke van Hassel20141026_163101

Recent Posts